Hnev, frustrácia, mrzutosť a plno iných negatívnych prívlastkov. Veľa z nás sa už určite s hnevom stretlo. Ja mám pocit, že sedíme spolu na káve každý jeden deň a dokonca niekoľko hodín. Rozprávame sa o živote, bežných veciach i starostiach, ale niekedy mám toho dosť. Nejdem sa tu sťažovať, iba chcem zdôvodniť, prečo mám náladu tam, kde ju mám. Striedanie s hnevom a smútkom je posledné dni u mňa na takej bežnej báze, by som povedala. Stále si kladiem jednu otázku, kedy prestanem byť dobrým človekom a kedy to tí druhí prestanú zneužívať? 

Ale asi dovtedy, kým si ja nechám. Počula som jednu vetu, ktorá sa mi zafixovala v mojej mysli: „Dobrí ľudia nestrácajú ľudí okolo seba, ale to tí druhí, strácajú tých dobrých.“ Myslím si, že je v tom kus pravdy. 

unsplash.com

Vravia mi, že som človek s dobrým srdcom, a ja teraz neviem, či to mám brať ako dar alebo ako prekliatie… 

V istých situáciách to beriem ako prekliatie. Vždy sa snažím byť ku každému oporou a pomôcť mu, ale keď tú pomoc potrebujem ja, zostanem sama. Nejako som si na tento pocit zvykla. Z každej kaše i gulášu sa dokážem vystríhať sama. Niekedy mi je do plaču, ale dám to. Bojujem zubami i nechtami a môžem povedať, že mi to ide celkom dobre a aj to, že môžem byť na seba hrdá. 

Učím sa, že nemám od ľudí nič čakať. Aspoň nebudem po čase sklamaná a moja dôvera nebude zlomená. Učím sa veriť a spoliehať sa iba sama na seba. Ide mi to dobre. Mám pri sebe rodinu, na ktorú sa môžem spoľahnúť. Tí ostatní – či už zostanú, alebo nie, to už nezáleží odo mňa.

OSTATNÍ PRÁVE ČÍTAJÚ
Nie vždy je ľahké rozlíšiť, kto ťa miluje a kto nie

Dávala som zo seba viac ako maximum, ale dnes už nemám chuť sa snažiť…

Rezignovala som. Už nie, nestojí mi to za to. Nervačiť sa, trápiť sa – a pritom zbytočne. Prišla som o dve osoby, ktorým som verila. Neberiem to už ako stratu, ale skôr o otvorenie očí a lekciu. Učíme sa predsa celý život a na vlastných chybách, o čom by to predsa potom bolo. 

Myslela som si, že keď budem cítiť hnev a nenávisť, ublíži to tým dvom osobám, ktoré mne ublížili. Avšak, ja som ubližovala iba sebe. Ten jed zabíjal iba mňa, zožieral mi vnútro a ony si žili ďalej svoj bežný život. Bez povšimnutia, že sa niečo stalo. Bolo to ťažké, bola som oklamaná, smutná a dôvera voči ostatným v mojom prípade bola úplne nulová. 

unsplash.com

Zrazu prišlo zvláštne ticho…

Ticho, ktoré zavládlo v mojom vnútri a dokonale upokojilo hladinu mojich myšlienok. Pozastavila som sa, obzrela som sa späť a zistila som, že som na správnej ceste a že sa nikdy tejto cesty vzdávať už nemám. 

Ten, kto príde, príde a ten, kto tam nemá zostať, tak sa aj z mojej cesty životom zase vytratí. Beriem to s nadhľadom. Po takej dlhej dobe prišlo odpustenie, zmierenie  a také upokojujúce a oslobodzujúce. Bola som a aj som  vďačná. Za to všetko a aj za túto lekciu. Dnes to beriem ako prirodzený kolobeh života, v ktorom  ľudia odchádzajú a prichádzajú. 

Ak to aj ty tak máš, tak, dievča, hlavu hore.
Si omnoho silnejšia, ako si myslíš.
Neschádzaj zo svojej cesty životom.
Verím, že aj ty odpustíš a nájdeš šťastie.

Zo srdca Ti to prajem… 

Autor: Laura

Coverphoto: Photo by Kali Elias on Unsplash

Facebook komentáre